Starptautiskā Vīnziņu asociācija (Association de la Sommellerie Internationale (ASI)) sadarbībā ar Beļģijas Vīnziņu ģildi no š.g. 10. līdz 15. martam organizēja Pasaules Vīnziņu čempionātu. Pasākums notika jau 16. reizi un šoreiz tā norises vieta bija Eiropa – Antverpene, Beļģija -, kur tieši eiropieši plūca galvenos laurus. Pirmo vietu ieņēma vācietis Marks Almerts (Marc Almert), otro dāniete Nina Jensena (NIna Hejgaard Jensen), savukārt trešajā vietā ierindojās pašreizējais Eiropas čempions Raimonds Tomsons no Latvijas.

Mans personīgais mērķis šoreiz bija iegūt augstāku vietu nekā pagājušajā čempionātā, proti, augstāku par 7. vietu. Tikt šāda čempionāta finālā, protams, ir izcils sasniegums tik mazai valstij kā Latvija - ar lepnumu stāsta Raimonds.

Vīna pasaulē ASI rīkotais čempionāts tiek uzskatīts par vīnziņu lielāko izaicinājumu. 2019. gada čempionātā piedalījās 66 vīnziņi no 63 valstīm. Lai piedalītos šajā čempionātā, vīnziņiem ir jābūt godalgotiem ne tikai vietēja mēroga, bet arī starptautiskās ASI rīkotās sacensībās.

Diemžēl finālā netiku galā ar psiholoģisko spiedienu, kas neļāva sevi parādīt uz 100 procentiem. Tātad - šoreiz nebija lemts. Sākšu gatavoties jau nākamajam Pasaules čempionātam, kas notiks 2022. gadā, stāsta restorāna “Vincents” vadītājs, Eiropas čempions un nu jau godalgotais pasaules čempions Raimonds Tomsons.

Lai iegūtu nepieciešamās zināšanas, sagatavošanās aizņem vairākus gadus vai pat gadu desmitus. Vīnziņiem jeb someljē ir jāpārzina ne tikai vīna vēsture un ģeogrāfija, vīnogu audzēšana, vīna darināšana un vīnogu šķirnes, bet arī likumdošana, stiprie alkoholiskie dzērieni, alus, kafija, tēja un cigāri!

Interesanti, ka teorijas testā bija jautājums par Rīgas Melno Balzāmu, ar smaidu atceras Raimonds.