preloader
Scroll to top
en lv

Par to, kā novērtēt ēdiena un vīna saderību, stāsta Gada vīns 2019 žūrijas loceklis, restorāna Vincents vadītājs, A.S.I. pasaules vīnziņu čempionāta 3. vietas ieguvējs Raimonds Tomsons:

  • Ja ēdiens ir svaigs un viegls, kā zaļie salāti ar sparģeļiem un kazas sieru, arī vīnam vajadzētu būt līdzīgam – vieglam un svaigam, ar patīkamu skābumu.
  • Ceptam vai grilētam, proteīniem bagātam ēdienam, viegls un svaigs vīns nederēs, tas mirkli pazudīs zem treknāka, smagāka ēdiena. Šajā gadījumā vajadzētu izvelēties kaut ko spēcīgu un pilnmiesīgu, ko likt pretim gaļai. Lai abi sava starpā cīnās!
  • Sēņu ēdieni ļoti labi sader ar nobriedušākiem baltvīniem un sarkanvīniem. Sevišķi sarkanvīns ar gadiem kļūst maigāks, vieglāks, tajā pašā laikā arī aromātiskāks un garšā daudzšķautņaināks.
  • Saldiem ēdieniem nebūs piemērots sausais vīns, kurā nav cukura. Zelta likums ir šāds: cukuram ēdienā jāliek pretim arī cukurs vīnā, skābumam
    un sāļumam – skābums, treknumam – skābums, proteīniem – miecvielas.
  • Nevar nesaderēt līdzīgu aromātu ēdiens un vīns. Piemēram, sparģeļi lieliski garšo ar Sauvignon Blanc – tajā bieži vien ir šie zaļie aromāti, kas atgādina sparģeli.
  • Šokolāde labi garšo ar stiprinātiem klasiskajiem vīniem, piemēram, portvīnu vai saldo madeiru, vai saldo šeriju. Spēcīgs stiprinātais vīns un šokolāde savā starpā noteikti pacīnīsies, tajā pašā laikā arī lieliski saderēs.
  • Ja galdā tiek celti dažādi ēdieni, izvēlamies dzirkstošo vīnu, šampanieti vai rozā vīnu – tas vienmēr ir ļoti labs kompromiss.

 

Žurnāls Santa, oktobris 2019 No.10/328